Cynamonki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z miłości do cynamonu postanowiłam upiec cynamonowe ciasteczka, tzw. cynamonki.Wyszły cudne, lecz ciut za słodkie.Czuję, że jak wrócą domownicy, znikną w mgnieniu oka.

  • 40 min

Składniki:

  • Co trzeba? (na ciasto)

    1,5 szklanki mąki

    0,5 szklanki cukru pudru

    3/4 kostki miękkiego masła

    2 łyżeczki cukru wanilinowego

    0,5 łyżeczki soli (duża szczypta)

    poza tym:

    1/4 szklanki cukru

    2 łyżeczki cynamonu, ja dałam 3 :)

    1 białko

    1 łyżka wody

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed włożeniem do piekarnika 1. co i jak?

    Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, cukier wanilinowy, masło i zagnieść ciasto. Schować na pół godziny do lodówki.

    1 białko wymieszać z łyżką wody.

    Cukier połączyć z cynamonem.

    Przygotować prostokątny kawałek papieru do pieczenia, podsypać mąką, rozłożyć ciasto, również posypać mąką, cienko rozwałkować na wymiary tegóż kawałka papieru do pieczenia (30x25cm).

    Rozwałkowane ciasto polać białkiem z wodą, następnie posypać dość obficie cukrem z cynamonem.

    Zawinąć, zaczynając od szerszego boku (brzegu) i schować ciasto zawinięte w folię do zamrażarki na kolejne pół godziny. Zdjąć folię, ciasto pokroić na 1,5 cm kawałki, układać na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, polecam również wysmarować powierzchnię, gdzie kładziecie ciasteczka, by nie przywarły.

    Piec w 170' (bez termoobiegu) 15 min, aż będą złote

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy