cynamonki

5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie bułeczki sprzedają u mnie w pobliskiej piekarni, postanowiłam odtworzyć ten smak i wyszło na to, że ...moje lepsze :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 gramów mąki pszennej tortowej
    3 żółtka lub 1 duże jajo
    0,5 - 0,75 łyżki cynamonu
    szczypta soli
    3 łyżki cukru ( świetnie sprawdzi się również brązowy)
    250 ml ciepłego mleka
    7 gramów suchych lub 25 gramów świeżych drożdży
    50 gramów stopionego schłodzonego masła
    dodatkowo:
    1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
    garść grubego cukru do posypania
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cynamonki 1. Mąkę przesiewamy z solą, cynamonem, cukrem i suchymi drożdżami.
    Do mąki dodajemy żółtka lub jajo, masło, stopniowo dolewamy mleko zagniatając elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Następnie ciasto odgazowujemy, formujemy z niego wałek, dzielimy go na 8 - 9 równych części.
    Każdą z nich zrolować w wałeczek, długości około 20 cm, zawiązać w supełek, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć nasze supełki ściereczką i zostawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Po tym czasie wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować jajem, posypać grubym cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut na złoto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cynamon Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować