Cymes

4.48 (153 ocen)

  • 50 min

Cymes to wspaniała propozycja nie tylko na deser lub śniadanie - wspaniale sprawdzi się jako danie obiadowe podawany, np. z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną, a także jako słodki dodatek do potraw mięsnych. Zachwyca aromatem i smakiem. To moja inspiracja kuchnią żydowską.

  • 50 min

Składniki:

  • - 4-5 marchewek,
    - 1/2 szklanki rodzynek,
    - po 6 suszonych moreli i daktyli,
    - po 1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich i laskowych,
    - pomarańcza,
    - ok. szklanki wody,
    - po łyżeczce masła i cukru,
    - łyżka miodu,
    - ok. 2 łyżeczki cynamonu.
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cymes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myję, obieram i kroję w niezbyt grube plasterki.
    Ze sparzonej pomarańczy cienko obieram skórkę i wyciskam sok.
    Rodzynki, morele i daktyle płuczę, kroję na kawałki.
    Orzechy siekam.
  • 2. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam marchewkę, suszone owoce, orzechy, skórkę z pomarańczy i cukier, zalewam sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Gotuję pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Kiedy marchewka będzie niemalże miękka dodaję cynamon i ok. szklanki wody i gotuję pod przykryciem do całkowitej miękkości.
  • 4. Pod koniec dodaję miód, mieszam i od razu podaję.

Porady

Do cymesu można także dodać posiekane migdały i inne suszone owoce, np. figi. Cymes często podawany jest jako deser wielkanocny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować