Cykoriowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Czasem przyrządzam ją na słodko z dodatkiem ciemnych winogron.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 4 cykorie
    ● pojedynczy filet z kurczaka
    ● 2 jajka
    ● żółtko
    ● 2 łyżki ostrej musztardy
    ● cytryna
    ● ok. 150 ml oleju
    ● sól, pieprz

Cykoriowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cykoriowa 1. Fileta gotujemy w osolonej
    wodzie. Odcedzamy, studzimy
    i starannie osuszamy. Kroimy
    w kostkę.
  • 2. Majonez: jajka gotujemy na
    twardo, studzimy i obieramy.
    Żółtka wyjmujemy i miksujemy
    z surowym żółtkiem, wlewając
    stopniowo olej. Dodajemy
    musztardę i sok z 1/2 cytryny.
    Doprawiamy. Schładzamy.
  • Cykoriowa 3. Cykorie myjemy. Usuwamy
    żółte liście i głąby. Kilka liści
    odkładamy do dekoracji, resztę
    kroimy w paski. Mieszamy
    z mięsem i majonezem. Skrapiamy
    resztą soku z cytryny.
    Doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy