Cykoria zapiekana

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam zapiekanki.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg cykorii
    15 dag szynki
    10 dag boczku
    żółty ostry ser w plasterkach(ja użyłam z pieprzem)
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki
    1 zółtko
    sól,cukier,pieprz

Cykoria zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kolby cykorii oczyścić i umyć dokłądnie.Wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru.Obgotować.Po obgotowaniu powinni być lekko twardnawe.
  • 2. Szynkę pokroić w cienkie plastry,boczek w kostkę.
  • 3. Boczek równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym,na boczku ułożyć cykorię zawiniętą w plaster szynki.
  • 4. Mleko zagotować.Kilkoma łyżkami zimnego mleka rozprowadzić mąkę i wlać,mieszając trzepaczką,do wrzątku.Gdy zawrze i zgęstnieję odstawić,wymieszać z żółtkiem.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Sosem zalać cykorię i ułożyż na nich plasterki sera.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy