Cykoria tutti frutti

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Wyśmienita sałatka do obiadu i na kolację. Połączenie owoców i cykorii z waniliowym sosem wymyśliłam sama.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 2 cykorie
    ● 10 dag rodzynek
    ● kiść czerwonych winogron
    ● 2 kiwi
    ● 5 plastrów ananasa z puszki
    ● 6 brzoskwiń (mogą być z puszki)
    ● 2 banany
    ● 25 dag śmietany
    ● op. cukru waniliowego
    ● sól, pieprz

Cykoria tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z główek cykorii wycinamy
    gorzkie głąby. Liście oddzielamy,
    myjemy i osuszamy.
    Kroimy w paski. Rodzynki
    sparzamy, żeby napęczniały.
    Odcedzamy.
  • 2. Winogrona myjemy, osuszamy
    i przekrawamy na pół.
    Kiwi obieramy. Brzoskwinie
    myjemy i usuwamy pestki.
    Ananasy, kiwi i brzoskwinie
    kroimy w paski. Owoce i cykorię
    mieszamy, doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Sos: banany obieramy, odcinamy
    końce i miksujemy ze
    śmietaną i cukrem waniliowym.
    Polewamy sałatkę i od
    razu podajemy.

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy