Ciasto cygańskie ścieżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 części: do pierwszej dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki maki pszennej,
do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej części kisiel wiśniowy, do czwartej mak.
Każdą część lekko mieszamy do połączenia składników.
2.Blachę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy w to samo miejsce,tworząc kręgi.
3.Ciasto pieczemy ok 40-45 min w 170 stopniach.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 placki tak by spód był cieńszy. Użyłam do tej czynności struny do biszkoptu co znacznie ułatwia równe przekrojenie.
4.Trzy galaretki, każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę.
Cytrynową galaretkę mieszamy z żelatyną i rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami. Gotową masę wylewamy na spód ciasta, przykrywamy drugim, lekko dociskamy.
Komentarze