Cygańska karkówka

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Po ciężkiej pracy należy się solidny i konkretny obiad:-)Mocno pomidorowy:-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 0,7 kg karkówki
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    ok. 200 g pieczarek
    400 g pomidorów w zalewie z puszki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki pikantnego keczupu

    Przyprawy:

    przyprawa do karkówki
    przyprawa do mięs np. Knorr
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki bazylii
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka cukru
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cygańska karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie cygańskiej karkówki 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, paprykę w kostkę. Pomidory wlewamy do miski, gnieciemy widelcem, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup, wsypujemy przyprawy (sól, pieprz, bazylia, majeranek, papryka, czosnek, cukier, liść laurowy). Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą, papryką i pieczarkami. Wszystko zalewamy przygotowana pomidorową zalewą. Pieczemy pod przykryciem około 1 godziny 50 minut w 160*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować