Cygańska droga - tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw ucieramy sparzony i zmielony mak . Potem dodajemy po 1 -ym żółtku ,cukier puder, cukier waniliowy, roztopioną margarynę , podgrzany miód sztuczny , mąkę ziemniaczaną, sodę, kakao, a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Upiec z tego dwa placki,
Placek makowy - pół kremu-biszkopt pokroić w paski wzdłuż patelni i ułożyć na kremie w odstępach. Rozpuścić dwie galaretki wiśniowe - wlać w odstępy i na wierzch. Na zastygłą galaretkę resztę kremu, placek makowy i polewa oraz przybranie :)
Masa kawowa:
-4 żółtka ubić ze szklanką cukru pudru. Dodać 2 łyżki mąki pszennej i 1 szkl. zimnego naparu z kawy. To wszystko ubijać na małym ogniu , tak aby powstał budyń. Wystudzić i utrzeć z jednej kostką masła. (można dodać alkohol)
Komentarze