Cygańska Droga - tort makowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienity dla osób lubiących smak maku ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Makowy:
    30dkg maku
    25 dkg cukru pudru
    3 dkg kakao
    8 jaj
    15 dkg margaryny
    10 dkg miodu sztucznego
    1 łyżeczka proszku
    1/2 łyżeczki sody
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    (ucierać i piec dwa placki)

    Biszkopty:
    4 jaja
    4 łyżki cukru
    1 łyżki oleju
    4 łyżki mąki
    proszek
    (ubijać) Ciasto przełożyć kremem.

    Masa:
    4 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szkl zimnego naparu z kawy
    kostka masła
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cygańska droga - tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw ucieramy sparzony i zmielony mak . Potem dodajemy po 1 -ym żółtku ,cukier puder, cukier waniliowy, roztopioną margarynę , podgrzany miód sztuczny , mąkę ziemniaczaną, sodę, kakao, a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Upiec z tego dwa placki,

    Placek makowy - pół kremu-biszkopt pokroić w paski wzdłuż patelni i ułożyć na kremie w odstępach. Rozpuścić dwie galaretki wiśniowe - wlać w odstępy i na wierzch. Na zastygłą galaretkę resztę kremu, placek makowy i polewa oraz przybranie :)

    Masa kawowa:

    -4 żółtka ubić ze szklanką cukru pudru. Dodać 2 łyżki mąki pszennej i 1 szkl. zimnego naparu z kawy. To wszystko ubijać na małym ogniu , tak aby powstał budyń. Wystudzić i utrzeć z jednej kostką masła. (można dodać alkohol)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować