Ciasto Cyganka

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz.

Przepis znaleziony w zapisach mamy. Ciasto podobno stare ale dla mnie tyle co odkryte. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie :-) W tym deserze najbardziej podoba mi się to, że jest lekki i można zjeść jeden kawałek więcej.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20x36 cm):
    9 białek
    1 i ½ szkl. cukru
    łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub małe opakowanie cukru wanilinowego
    1 i ½ szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    szczypta soli

    dodatkowo:
    4 żółtka
    2 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżka kawy prawdziwej
    1 opakowaniu kisielu wiśniowego (bez cukru)

    masa:
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    4 różnokolorowe galaretki (u mnie cytrynowa, kiwi, truskawkowa i pomarańczowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Kawy

Ciasto cyganka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukry ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać ciasto. Ciasto podzielić na cztery części i do każdej z nich dodawać kolejno:
    I – 4 żółtka i 2 łyżki mąki
    II – 1 łyżka kakao
    III – 1 łyżka kawy prawdziwej
    IV- kisiel wiśniowy
  • 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na środku 2 łyżki ciasta z żółtkami, w to samo miejsce nałożyć 2 łyżki ciasta z kakao, następnie 2 łyżki ciasta z kisielem i 2 łyżki ciasta z kawą. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ciasto będzie się powoli rozlewało tworząc kręgi (ciasto jest dość gęste i kręgi tworzą się powoli). Piec 30 – 40 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 3. Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody. Trzy galaretki zostawić do całkowitego stężenia i pokroić w kostkę. Jedną z galaretek gdy będzie zimna ale jeszcze lejąca wymieszać z serkiem waniliowym (użyłam miksera). Pokrojone galaretki wymieszać z serkiem waniliowym i przełożyć placki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Możemy użyć dowolnych galaretek. Serek homogenizowany możemy zastąpić dobrej jakości jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kawa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować