Cygan

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam piec ciasta,sprawdzać nowe przepisy i dodawać coś od siebie.Lubię swoimi wypiekami zaskakiwać smakujacych.Ciasto to jest łatwe do zrobienia i niedrogie, pozatym ładnie wygląda.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag masła
    25 dag cukru pudru
    6 żółtek
    10 dag miodu płynnego
    30 dag zmielonego maku
    5 dag kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    1 łyżka cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    Dodatkowo:
    1 paczka biszkoptów
    2 czerwone galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cygan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Dodajemy miód, zmielony mak i dalej ucieramy. Im dłużej ciasto będzie ucierane tym będzie lepsze (ok.30 minut). Dodajemy kakao,sodę,cynamon,mąkę ziemniaczana i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp.180 ok.1 godzinę i kroimy na dwa placki.
  • 2. Masa Budyniowa:
    Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąka pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń,dalej ucierać.
  • 3. Przełożenie placka:
    Jedną część biszkopu smarujemy połową masy. Na to układamy biszkopy a pomiedzy nimi paski galaretki. Dajemy pozostałą część masy.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Polewamy polewą czekoladową. Możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować