Uwielbiam piec ciasta,sprawdzać nowe przepisy i dodawać coś od siebie.Lubię swoimi wypiekami zaskakiwać smakujacych.Ciasto to jest łatwe do zrobienia i niedrogie, pozatym ładnie wygląda.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag miodu płynnego
30 dag zmielonego maku
5 dag kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
0,5 litra mleka
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 kostka margaryny
Dodatkowo:
1 paczka biszkoptów
2 czerwone galaretki
1.Ciasto:
Ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Dodajemy miód, zmielony mak i dalej ucieramy. Im dłużej ciasto będzie ucierane tym będzie lepsze (ok.30 minut). Dodajemy kakao,sodę,cynamon,mąkę ziemniaczana i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp.180 ok.1 godzinę i kroimy na dwa placki.
2.Masa Budyniowa:
Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąka pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń,dalej ucierać.
3.Przełożenie placka:
Jedną część biszkopu smarujemy połową masy. Na to układamy biszkopy a pomiedzy nimi paski galaretki. Dajemy pozostałą część masy.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Polewamy polewą czekoladową. Możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze