Kiedyś jadłam to ciasto i bardzo mi posmakowało, koniecznie musiałam znaleźć przepis na przygotowanie tego smakołyku, udało mi się i chcę się podzielić nim z innymi, polecam! :)
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka: 150 gramów
- cukier: 100 gramów
- jaja całe: 4 sztuki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier: 210 gramów
- mak suchy, nie mielony: 0.75 szklanki
- wiórka kokosowe: 100 gramów
- białko: 6 sztuk
Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Piec 1 temp. 180 stopni przez 30 minut.
2.Ciasto makowo-kokosowe:
Białka ubić z cukrem. Dodać mak i wiórka.
Piec w temp. 170 stopni przez 40 min. Chociaż proponuje pilnować, może się szybciej upiec :)
3.Gotujemy budyń z podanych składników, następnie zimny ucieramy z margaryną.
4.Wystudzony biszkopt należy posmarować dżemem(smak według uznania), ja uprzednio delikatnie jeszcze nasączyłam biszkopt. Następnie wykładamy ciasto makowo-kokosowe, na to wykładamy masę budyniową (troszeczkę zostawiamy, minimalnie).
Układamy namoczone biszkopty, a na każdego przyczepiamy po jednej rodzynce, którą delikatnie zanurzymy w pozostawionej masie, aby się trzymały.
5.Dekorujemy polewą, może być to gotowa, ja sporządziłam sama :)
Komentarze