Ćwikła

5 (150 ocen)

Buraczki z chrzanem - świetne do zimnych mięs i wędlin lub jako sałatka do drugiego dania.

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
    150-200 g chrzanu tartego w słoiczku
    1 płaska łyżeczka soli
    2 płaskie łyżeczki cukru
    1/4 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Ćwikła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szorujemy szczoteczką, odcinamy korzonki i gotujemy do miękkości (w szybkowarze 20-25 minut), studzimy i obieramy ze skórki.
  • 2. Obrane buraki ścieramy na tarce do tarcia ziemniaków. Przyprawiamy solą, cukrem i kwaskiem lub sokiem cytrynowym. Dodajemy ok. 150 g chrzanu ze słoiczka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny pod przykryciem.
  • 3. Mieszamy jeszcze raz, sprawdzamy ostrość i ewentualnie dodajemy chrzanu według uznania. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Porady

Na ćwikłę najlepiej nadają się buraki o podłużnym kształcie, średniej wielkości. Ilość użytego chrzanu zależy od indywidualnych upodobań smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować