Ćwiartki z kurczaka w marynacie z wina i ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pojemnika wsypujemy rozmaryn, tymianek, paprykę, przyprawę do kurczaka, liście laurowe i bazylię (kroimy je drobno) , do tego dokładamy musztardę, czosnek(przeciśnięty przez praskę) i wino i całość mieszamy, na końcu dodajemy olej i znów wszystko mieszamy.
Do wymieszanej marynaty wkładamy nasze ćwiartki z kurczaka przykrywamy folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upływie 2-3 godzin przekładamy kurczaka do pojemnika żaroodpornego polewamy go marynatą i wkładamy do piekarnika na 70-80 min, pieczemy w temperaturze 190 stopni, co 15 min naszego kurczaka polewamy naszą marynatą i przekręcamy go co jakiś czas na drugą stronę by cały nabrał rumieńców :)
Komentarze