Ćwiartki z kurczaka w marynacie z wina i ziół

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

przepis znalazłem w internecie przypadkiem i go troszkę przerobiłem z czego wyszła bardzo soczysta i aromatyczna potrawa mięsna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 Ćwiartki z kurczaka (ok. 0,5 kg)
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    2 łyżeczki papryki czerwonej mielonej słodkiej
    2-3 liście laurowe
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    3 listki świeżej bazyli
    3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    szk. oleju roślinnego
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ćwiartki z kurczaka w marynacie z wina i ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika wsypujemy rozmaryn, tymianek, paprykę, przyprawę do kurczaka, liście laurowe i bazylię (kroimy je drobno) , do tego dokładamy musztardę, czosnek(przeciśnięty przez praskę) i wino i całość mieszamy, na końcu dodajemy olej i znów wszystko mieszamy.

    Do wymieszanej marynaty wkładamy nasze ćwiartki z kurczaka przykrywamy folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

    Po upływie 2-3 godzin przekładamy kurczaka do pojemnika żaroodpornego polewamy go marynatą i wkładamy do piekarnika na 70-80 min, pieczemy w temperaturze 190 stopni, co 15 min naszego kurczaka polewamy naszą marynatą i przekręcamy go co jakiś czas na drugą stronę by cały nabrał rumieńców :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować