Trochę lata w zimie :) Pyszne ciasto z truskaweczkami :)

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    • 3 jaj
    • 3 łyżek cukru
    • 3 łyżek oleju rzepakowego
    • 1 Łyżki kakao
    • 1 łyżki mąki

    Biszkopt jasny:
    • 3 jaj
    • 3 łyżek cukru
    • 3 łyżek oleju rzepakowego
    • 2 łyżki mąki

    Krem budyniowy:
    • ½ l mleka
    • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    • Cukier waniliowy
    • 3-4 łyżki cukru
    • Kostka margaryny (lub masła)

    Masa truskawkowa
    • ½ kg truskawek ( mogą być mrożone)
    • 3 galaretki truskawkowe

    Masa śmietanowa:
    • ½ litra śmietany kremówki 30%
    • 2 galaretki czerwona

    Dodatki:
    • 1 paczka okrągłych biszkoptów
    • Kolorowa posypka

    Polewa:
    • 80g masła
    • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Biszkopty Galaretki

Cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
  • 3. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć margarynę i dodawać przestudzony budyń.
  • 4. Truskawki rozmrozić, zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać. Wystudzić,żeby lekko stężała.
  • 5. Galaretki rozpuścić w 1 szkl wody. Śmietanę ubić, dodać tężejącą galaretkę.
  • 6. Masło rozpuścić i dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na kilka minut, by czekolada się rozpuściła. Potem dokładnie wymieszczć, by masło połączyło się z czekoladą.
  • 7. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt ciemny - masa budyniowa - masa truskawkowa - biszkopty - masa truskawkowa - masa śmietanowa - biszkopt jasny - polewa.

Porady

blaszka 24x33

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować