• 2 godz. 30 min

Ciasto biszkoptowe przełożone masą śmietanową

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Blacha 25x35
    Składniki na ciasto biszkoptowe:
    7 jajek
    7 łyżek mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Masa budyniowa
    Składniki:
    1/2 l mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    25 dag masła
    3-4 łyżki cukru kryształu
    1 cukier waniliowy

    Masa truskawkowa
    Składniki:
    1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
    3 galaretki truskawkowa

    Masa śmietankowa
    Składniki:
    1/2 l śmietany kremówki
    1 galaretka czerwona
    1-2 łyżki cukru pudru
    Dodatek:
    1 paczka okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptów:
    Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę,dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Przelać do blach wyłożonych papierem. Piec 30 min. w temp.180 s C.
    Wykonanie masy budyniowej:
    Z mleka, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

    Wykonanie masy truskawkowej:
    Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać i lekko zagotować.

    Wykonanie masy śmietanowej:
    Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.

    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty-połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować