Currywurst

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Currywurst to sztandarowy niemiecki fast food. Currywurst sprzedawane we wszystkich dużych niemieckich miastach w ilości 800 milionów porcji rocznie.

Składniki:

  • 400g dobrej jakości kiełbasy
    2 cebule
    150ml keczupu
    1/4 szklanki wody
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    2 łyżki octu, u mnie ocet balsamiczny
    1-2 łyżki curry
    chilli
    sól, pieprz, olej

Currywurst - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier trzcinowy, ocet balsamiczny, keczup i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.
  • 2. Pod koniec gotowania na rozgrzanym oleju smażymy ponacinaną kiełbasę, do zarumienia. Trwa to 5-10 minut.
  • 3. Do sosu dodajemy sól, pieprz, curry i chilli do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.
  • 4. Sosem polewamy kiełbasę. Podajemy z pieczywem.

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy