Curry z łososia i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotki siekamy dość drobno, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oleju. W moździerzu tłuczemy kolendrę i kmin, dodajemy kurkumę, paprykę, świeżo startą gałkę muszkatołową i cynamon, wszystkie przyprawy wrzucamy na gorący olej, dodajemy pokrojoną na kawałki i lekko rozgniecioną trawę cytrynową oraz listki kaffiru, smażymy przez 3-4 minuty, uważając, aby nie spalić przypraw. Dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek, smażymy aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy starty imbir, przerzucamy całość do większego garnka, dodając pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe, zostawiamy na średnim ogniu. Na patelnię, na której smażyły się przyprawy z cebulą i czosnkiem, wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Podlewamy sosem sojowym i rybnym, smażymy aż cukinia będzie miękka, odparują z niej soki i zacznie się lekko rumienić. Wtedy dorzucamy ją do garnka i trzymamy całość na małym ogniu. Łososia kroimy w kostkę o brzegu około 2-2,5cm. Wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy łyżkę cukru oraz sok z limonki, doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Od momentu dodania łososia curry należy gotować dosłownie kilka minut, ryba nie potrzebuje dużo czasu. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, najlepiej jaśminowym, lekko tylko posolonym. Smacznego!
Komentarze