Curry z łososia i cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozgrzewające orientalne nuty, bogactwo smaków!

  • 40 min

Składniki:


  • 500g świeżego łososia, filet bez skóry
    600g cukinii (2 małe)
    4 małe szalotki (ok 100g)
    3-4 ząbki czosnku
    400g pomidorów z puszki krojonych
    400ml gęstego mleczka kokosowego
    2 łyżki czerwonej pasty curry
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    1/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
    1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki świeżo startej kory cynamonu
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łodygi trawy cytrynowej
    5 listków limonki kaffir
    50g świeżo startego imbiru (ok 3-4cm kawałek)
    2 małe ostre papryczki
    1 łyżka brązowego cukru
    sok z 1 limonki
    sos sojowy do smaku
    sos rybny do smaku
    ok 8 łyżek oleju roślinnego (nie oliwy)
    ryż do podania (na 4 osoby około 300g - waga przed ugotowaniem)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Curry z łososia i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki siekamy dość drobno, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oleju. W moździerzu tłuczemy kolendrę i kmin, dodajemy kurkumę, paprykę, świeżo startą gałkę muszkatołową i cynamon, wszystkie przyprawy wrzucamy na gorący olej, dodajemy pokrojoną na kawałki i lekko rozgniecioną trawę cytrynową oraz listki kaffiru, smażymy przez 3-4 minuty, uważając, aby nie spalić przypraw. Dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek, smażymy aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy starty imbir, przerzucamy całość do większego garnka, dodając pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe, zostawiamy na średnim ogniu. Na patelnię, na której smażyły się przyprawy z cebulą i czosnkiem, wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Podlewamy sosem sojowym i rybnym, smażymy aż cukinia będzie miękka, odparują z niej soki i zacznie się lekko rumienić. Wtedy dorzucamy ją do garnka i trzymamy całość na małym ogniu. Łososia kroimy w kostkę o brzegu około 2-2,5cm. Wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy łyżkę cukru oraz sok z limonki, doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Od momentu dodania łososia curry należy gotować dosłownie kilka minut, ryba nie potrzebuje dużo czasu. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, najlepiej jaśminowym, lekko tylko posolonym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować