Lekka wersja azjatyckiego curry z polskim akcentem w postaci fasolki szparagowej.
30 min
Składniki:
1 pojedyncza pierś kurczaka
100 g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
5 średniej wielkości pieczarek
1/2 dużej żółtej papryki (może być też czerwona)
1 sztuka chilli (może być suszone)
180 g pędów bambusa
200 ml mleczka kokosowego
2 łyżki oliwy
do smaku sól i pieprz cayenne
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Curry z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy w nieduże kwadraty, obtaczamy w słodkiej papryce. Chili kroimy na drobno, łącznie z pestkami (danie będzie miało lekką nutę ostrści, ale możemy ją zwiększyć przez dodanie np. 2 chili). Paprykę również w paski a te na pół, pieczarki na 3-4 części.
2.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka, obsmażamy krótko, często mieszając, dorzucamy chilli, po krótkim czasie wrzucamy paprykę, pieczarki i fasolkę, smażymy jakieś 2-3 minuty. Dodajemy pędy bambusa łącznie z zalewą w której były, możemy również dolać ok. 3/4 szklanki wody. Dusimy całość jakieś 5-6 minut.
3.Wlewamy mleczko kokosowe, dosmaczamy solą, ew. pieprzem cayenne, dusimy ok. 10 minut. Podajemy z ryżem.
Komentarze