Curry z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekka wersja azjatyckiego curry z polskim akcentem w postaci fasolki szparagowej.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
    100 g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
    5 średniej wielkości pieczarek
    1/2 dużej żółtej papryki (może być też czerwona)
    1 sztuka chilli (może być suszone)
    180 g pędów bambusa
    200 ml mleczka kokosowego
    2 łyżki oliwy
    do smaku sól i pieprz cayenne
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sos warzywny

Curry z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w nieduże kwadraty, obtaczamy w słodkiej papryce. Chili kroimy na drobno, łącznie z pestkami (danie będzie miało lekką nutę ostrści, ale możemy ją zwiększyć przez dodanie np. 2 chili). Paprykę również w paski a te na pół, pieczarki na 3-4 części.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka, obsmażamy krótko, często mieszając, dorzucamy chilli, po krótkim czasie wrzucamy paprykę, pieczarki i fasolkę, smażymy jakieś 2-3 minuty. Dodajemy pędy bambusa łącznie z zalewą w której były, możemy również dolać ok. 3/4 szklanki wody. Dusimy całość jakieś 5-6 minut.
  • 3. Wlewamy mleczko kokosowe, dosmaczamy solą, ew. pieprzem cayenne, dusimy ok. 10 minut. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować