Curry z ciecierzycy

0 (0 ocen)

Pełna białka roślinnego porcja z powodzeniem zastąpi mięsne danie

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
    2-3 łyżki sklarowanego masła
    łyżeczka zmielonego kminku (oryginalnie kminu rzymskiego)
    łyżeczka nasion gorczycy
    łyżeczka mielonej kolendry
    łyżeczka kurkumy
    łyżeczka suszonego imbiru (lub świeżo utartego)
    szczypta pieprzu cayenne
    łyżeczka cukru
    sól
    2 cebule pokrojone w cienkie półplastry
    2-3 posiekane ząbki czosnku
    duża puszka pomidorów pelati

Curry z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę opłukać, zalać dużą ilością wody i zostawić do napęcznienia na minimum 12 godzin.
    Następnie ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (przynajmniej przez godzinę). W razie wyparowania wody dolewać tylko wrzątek. I w żadnym wypadku nie solić, bo nigdy nie zmięknie. Odcedzić.
    W rondlu rozgrzać masło, wsypać kminek i gorczycę. Po chwili dołożyć imbir, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę, posolić ją i zeszklić. Dołożyć czosnek, cukier i pieprz cayenne, zamieszać.
    Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić go wodą. Dusić dłuższą chwilę, aż smaki się połączą. Ewentualnie dosolić.
    Przed podaniem można zaprawić potrawę jogurtem naturalnym, sos będzie bardziej kremowy.
    Podawać z zieloną natką kolendry lub pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy