Curry z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę opłukać, zalać dużą ilością wody i zostawić do napęcznienia na minimum 12 godzin.
Następnie ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (przynajmniej przez godzinę). W razie wyparowania wody dolewać tylko wrzątek. I w żadnym wypadku nie solić, bo nigdy nie zmięknie. Odcedzić.
W rondlu rozgrzać masło, wsypać kminek i gorczycę. Po chwili dołożyć imbir, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę, posolić ją i zeszklić. Dołożyć czosnek, cukier i pieprz cayenne, zamieszać.
Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić go wodą. Dusić dłuższą chwilę, aż smaki się połączą. Ewentualnie dosolić.
Przed podaniem można zaprawić potrawę jogurtem naturalnym, sos będzie bardziej kremowy.
Podawać z zieloną natką kolendry lub pietruszki.
Komentarze