Curry wieprzowe- Shikar kari

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pikantne,aromatyczne i bardzo smaczne danie z kuchni hinduskiej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 duża cebula
    2 szklanki ciepłej wody
    1 papryczka chilli bez pestek
    1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego
    1 łyżeczka nasion kolendry
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    1/2 cytryny
    sól,pieprz
    1 łyżka masła klarowanego

Curry wieprzowe- shikar kari - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
    Do podsmażonej na rumiano cebuli dodać posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon
    i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso.
    Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane.
    Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
    Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy