Curry na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokrój w małą kostkę, posyp solą oraz obficie pieprzem.
2.Zrób marynatę: Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj imbir, sok z cytryny i oliwę. Pokrojoną pierś z kurczaka dodaj do marynaty i odstaw do lodówki na 20 min.
3.Na patelni zeszklij cebulę i dodaj kurczaka z marynatą i smaż ok. 8 min.
4.Zmniejsz ogień i dodaj cukier, curry i kurkumę. Smaż ok. 1 min.
5.Na koniec dodaj śmietanę i smaż jeszcze ok. 5 min.
Dopraw do smaku pieprzem cayenne i solą.
6.Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Można posypać świeżą kolendrą.
Porady
Po wsypaniu kurkumy do kurczaka nie można za długo go smażyć, gdyż danie stanie się gorzkie.
Komentarze