Curry kalafiorowe z ryżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Latem, gdy warzyw jest pod dostatkiem, robię szybkie bezmięsne potrawy. Wolny czas, zamiastw kuchni, spędzam na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • ● 70 dag kalafiora
    ● 50 dag ziemniaków
    ● cebula
    ● 3-4 łyżki oleju
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 l bulionu warzywnego
    ● 15 dag groszku
    ● 10 dag śmietany
    ● 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ● sól
    ● pieprz
    ● łyżeczka vegety
    ● 2 łyżki curry

Curry kalafiorowe z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Curry kalafiorowe z ryżem 1. Kalafiora, myjemy i dzielimy
    na różyczki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą
    kostkę. Cebulę oraz czosnek
    obieramy. Czosnek siekamy lub
    przeciskamy przez praskę, cebulę
    kroimy w małą kostkę.
  • 2. Do garnka wlewamy olej,
    wsypujemy cebulę i czosnek,
    szklimy. Wkładamy różyczki
    kalafiora i ziemniaki, krótko obsmażamy.
    Wlewamy bulion,
    wsypujemy vegetę oraz curry.
    Gotujemy ok. 15 minut na małym
    ogniu pod przykryciem.
    Dodajemy groszek i gotujemy
    jeszcze 5 minut. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Śmietanę mieszamy z mąką
    ziemniaczaną i wlewamy do
    garnka. Zagotowujemy.

Porady

● Danie możemy posypać posiekanym koperkiem i podać z ryżem na sypko, ziemniakami purée lub frytkami. ● Do potrawy możemy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy