Cupcakes z borówkami i lawendą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niezwykłe cupcakes fioletowo lawendowe z borówkami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • babeczki:
    300 gram mąki pszennej
    130 gram cukru pudru
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    jajko
    szklanka maślanki
    60 ml oleju
    2 łyżeczki kwiatów lawendy
    dwie garście borówek (100-150 gram)

    krem:
    250 gram mascarpone
    300 ml śmietany kremówki 30%
    łyżka cukru pudru
    ewentualnie: śmietan fix i odrobinę fioletowego barwniku

    kilka borówek i posypki do dekoracji

Cupcakes z borówkami i lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinki z borówkami 1. Przygotowanie babeczek:
    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i lawendą.
    W oddzielnej misce rozmieszać jajko z maślanką i olejem.
    Zawartość miski z płynami przelać do suchych składnikach i wymieszać krótką łyżką.
    Dodać borówki, delikatnie przemieszać.
    Nakładać do papilotek lub foremek silikonowych do 3/4 wysokości.
    Piec 25 minut w temp. 190 st.C.
  • 2. Wykonanie kremu:
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (w upale warto dodać śmietan fix).
    Dodać mascarpone i ewentualnie fioletowy barwnik, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach chwilę.
    Krem przełożyć do rękawa i wyciskać na ostudzone babeczki.
  • 3. Babeczki udekorować borówkami i posypkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy