Doskonale nadają się do ozdobienia dziecięcego tortu lub babeczek.
30 min
Składniki:
Masa cukrowa:
200g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki glukozy
50-60ml gorącej wody
czerwony barwnik spożywczy (rozpuszczony w kilku kroplach wody, ponieważ posiadam barwnik w proszku)
Cukrowe biedroneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy masę cukrową: żelatynę i glukozę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mieszankę dodajemy po troszku do cukru pudru cały czas zagniatając. Gdy masa zrobi się plastyczna, cienko ją wałkuję, a za pomocą grubszej słomki wycinam maleńkie kółeczka na oczy biedronek. Jeśli oczka zostają w słomce to wydmuchuję je. Jak już mam wystarczająco dużo oczek to zagniatam resztę masy, dodając przy tym czerwony barwnik i postępuję tak samo, tylko że teraz wycinam większe kółeczka na korpus biedronek. żeby przedzielić biedronkom skrzydełka wgniatam na środku lekko wykałaczkę i wtedy powstaje nam podziałka.
2.Następnie przygotowujemy polewę: margarynę i śmietankę rozpuszczamy w rondelku, dorzucamy połamaną czekoladę i czarny barwnik spożywczy. Uważamy, żeby polewa się nie przypaliła. W momencie rozpuszczenia się wszystkich składników, można wyłączyć palnik i tylko mieszać, aż się ujednolici polewa. Czekamy chwilkę, aż troszkę przestygnie i zabieramy się za dekorację biedronek: malujemy głowę, kropeczki, przyklejamy oczka, a na oczkach robimy jeszcze maleńkie kropeczki z polewy.
Porady
Dekorowanie masy najlepiej zacząć, gdy będzie już całkiem sztywna/twarda.
Komentarze