Cukrowe Biedroneczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonale nadają się do ozdobienia dziecięcego tortu lub babeczek.

  • 30 min

Składniki:

  • Masa cukrowa:
    200g cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki glukozy
    50-60ml gorącej wody
    czerwony barwnik spożywczy (rozpuszczony w kilku kroplach wody, ponieważ posiadam barwnik w proszku)

    Polewa czekoladowa:
    tabliczka ciemnej czekolady
    łyżka śmietanki lub mleka
    łyżka margaryny
    czarny barwnik spożywczy

Cukrowe biedroneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy masę cukrową: żelatynę i glukozę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mieszankę dodajemy po troszku do cukru pudru cały czas zagniatając. Gdy masa zrobi się plastyczna, cienko ją wałkuję, a za pomocą grubszej słomki wycinam maleńkie kółeczka na oczy biedronek. Jeśli oczka zostają w słomce to wydmuchuję je. Jak już mam wystarczająco dużo oczek to zagniatam resztę masy, dodając przy tym czerwony barwnik i postępuję tak samo, tylko że teraz wycinam większe kółeczka na korpus biedronek. żeby przedzielić biedronkom skrzydełka wgniatam na środku lekko wykałaczkę i wtedy powstaje nam podziałka.
  • 2. Następnie przygotowujemy polewę: margarynę i śmietankę rozpuszczamy w rondelku, dorzucamy połamaną czekoladę i czarny barwnik spożywczy. Uważamy, żeby polewa się nie przypaliła. W momencie rozpuszczenia się wszystkich składników, można wyłączyć palnik i tylko mieszać, aż się ujednolici polewa. Czekamy chwilkę, aż troszkę przestygnie i zabieramy się za dekorację biedronek: malujemy głowę, kropeczki, przyklejamy oczka, a na oczkach robimy jeszcze maleńkie kropeczki z polewy.

Porady

Dekorowanie masy najlepiej zacząć, gdy będzie już całkiem sztywna/twarda.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Róże cukrowe

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mini kanapeczki - biedroneczki

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mini kanapeczki - biedroneczki

ankad21 Cieszą oko i podniebienie :) 15 min