Cukiniowy zawrót głowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czy jedliście kiedykolwiek cukiniową a'la pizze? Nie ma nic prostszego i zdrowszego niż taki oto przysmak.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia starta na grubych oczkach (około 150 gram): 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - bazylia świeża posiekana: 5 sztuk
    - pomidor plastry: 4 sztuki
    - starty żółty ser: 4 plastry
    - olej rośliny: 1 łyżka
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - sól czosnkowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cukiniowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy do miski na tarce o grubych dziurkach. Dodajemy do niej jajko, olej, mąkę, sól czosnkową i pieprz, dokładnie wszystko mieszamy.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy nasze ciasto na patelnie tak by utworzyło zgrabny okrąg. Kładziemy na wierzchu plasterki pomidora i posypujemy świeżą bazylią.
  • 3. Na małym ogniu smażymy naszego placka aż się zarumieni od spodu. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Naszego placka posypujemy startym żółtym serem i przekładamy do piekarnika. Piec przez około 8 minut.
  • 4. Tak gotową cukiniową a'la pizze możemy jeść z ketchupem, albo bez żadnych sosów.
    Ja jednak polecam do tego dania sos czosnkowy własnej roboty, który dodaje tej potrawie pyszny smak.

    Sos czosnkowy :
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - 2 łyżki majonezu
    - 2 duże ząbki czosnku
    - posiekana świeża bazylia
    - sól, pieprz

    Zapraszam na : www.gotujwkuchni.blox.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować