Keczup z cukinii

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Doskonały dodatek do spaghetti, mięsa, kanapek i wielu innych potraw

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
    0,5 kg cebuli
    1 szklanka octu
    0,5 kg cukru
    łyżka ostrej papryki
    łyżeczka curry
    łyżeczka pieprzu
    łyżka soli
    400 g koncentratu pomidorowego
    2-3 ząbki czosnku
    2 czerwone papryki
    bazylia
    oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy i ścieramy na drobnej tartce jak na placki ziemniaczane lub rozdrabniamy w malakserze. Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub również rozdrabniamy. Solimy i zostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej na noc.
  • 2. Schłodzone warzywa gotujemy dodając cukier i ocet, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy 20-30 minut na papkę.
  • 3. Dodajemy koncentrat, przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek.
    Gotujemy 30 - 40minut, co jakiś czas mieszając. aby keczup zrobił sie gęściejszy. Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Porady

Jeśli wolimy łagodniejszą wersję zamiast ostrej można dodać słodką paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować