Cukiniowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie obieramy i wydrążamy nasienniki, ścieramy na sitko 1/2 cukinii na drobnej tarce, drugą połowę na grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku i przekładamy do miski (miałam po odciśnięciu soku 3 szklanki startej cukinii ). Płatki przyrumienić na suchej patelni i dodać do cukinii razem z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, jajkami i wiórkami kokosowymi wymieszać ma powstać gęste ciasto.
2.Patelnię smarujemy tylko delikatnie olejem i na gorącą kładziemy małe porcje ciasta (moje miały 1cm grubości) smażymy na zloty kolor na niewielkim ogniu.
Gotowe posypać cukrem pudrem i podać z kisielkiem .
3.Kisiel
Morele lub brzoskwinie obrać i wyciągnąć z nich pestki, zagotować 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru do gotującej się wody dodać morele i zagotować, na koniec wsypać gorący kubek (dla kontrastu czerwony )i zamieszać do zgęstnienia.
Komentarze