Cukiniowe racuszki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne i sycące racuszki, dobre na kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 większa cukinia- 3 szklanki po starciu
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki wiórek kokosowych
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo
    cukier puder
    olej do smażenia
    2 łyżki cukru
    1 kisiel truskawkowy -gorący kubek
    20- 30 dag moreli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukiniowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukiniowe racuszki 1. Cukinie obieramy i wydrążamy nasienniki, ścieramy na sitko 1/2 cukinii na drobnej tarce, drugą połowę na grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku i przekładamy do miski (miałam po odciśnięciu soku 3 szklanki startej cukinii ). Płatki przyrumienić na suchej patelni i dodać do cukinii razem z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, jajkami i wiórkami kokosowymi wymieszać ma powstać gęste ciasto.
  • 2. Patelnię smarujemy tylko delikatnie olejem i na gorącą kładziemy małe porcje ciasta (moje miały 1cm grubości) smażymy na zloty kolor na niewielkim ogniu.
    Gotowe posypać cukrem pudrem i podać z kisielkiem .
  • 3. Kisiel
    Morele lub brzoskwinie obrać i wyciągnąć z nich pestki, zagotować 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami cukru do gotującej się wody dodać morele i zagotować, na koniec wsypać gorący kubek (dla kontrastu czerwony )i zamieszać do zgęstnienia.

Porady

Można surowe owoce zastąpić gotowymi z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować