Cukiniowe mielone na ryżowo- boczkowych okręgach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie powstało bardzo szybko. Wykorzystałam resztę mielonego mięsa rozmrożonego dzień wcześniej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    woreczek ryżu
    połowa cukinii
    30 dkg boczku wędzonego

    Dodatkowy składnik podstawowy
    15 dkg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego

    Składniki robocze:
    0.5 l wody
    1 kostka rosołowa warzywna
    1 łyżka masła
    0.5 płaskiej łyżeczki kurkumy
    0.5 płaskiej łyżeczki curry
    1 cebula mała
    1 ząbek czosnku
    jajko małe
    2 łyżki bułki tartej + 0.5 szklanki do panierowania mielonych
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia

    Dekoracja:
    pomidorki koktajlowe, cebula, boczek, cukinia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukiniowe mielone na ryżowo- boczkowych okręgach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy z kostką. Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy na to ryż i mieszamy. Podlewamy gotowym bulionem tak żeby całkiem przykryło ryż. Gotujemy podlewając cały czas bulionem, aż ryż stanie się miękki a bulion odparuje. Mieszamy z curry i kurkumą.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Gotowe "skwareczki" przesypujemy razem z tłuszczem do ryżu. Mieszamy.
  • 3. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekaną cebulę i czosnek, startą na średnich oczkach połowę cukinii, bułkę tartą i mąkę. Doprawiamy. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu.
  • 4. Z ryżu formujemy kulki, spłaszczamy je i na nich układamy kotlety.

Porady

Do takiego zestawu bardzo fajnie smakują buraczki ćwikłowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Mięso mielone Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować