Jedno z moich ulubionych potraw, pyszne i lekkostrawne danie. Często gości na naszym stole.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 młode cukinie
20 dag mięsa mielonego z szynki
pół czerwonej papryki
pół cebuli
kilka obgotowanych pieczarek
mała salaterka kaszy kuskus (może być ryż)
przyprawy
olej
Cukiniowe kajaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i małą łyżeczką wydrążamy miąższ, posypujemy solą.
2. Warzywa kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku wg uznania.Kuskus zalewamy wrzącą woda i zostawiamy by napęczniał, lub gotujemy ryż wtedy dodajemy pół woreczka do farszu. Wszystko mieszamy razem.
3. Farszem napeł.niamy wcześniej przygotowane cukinie i zawijamy je w folię aluminiową. Pieczemy ok 1 h w 180st
Porady
Można dodać inne warzywa lub cukinię zastąpić bakłażanem, jeśli nie mamy alergii na nabiał można na wierzch dać żółty ser.
Komentarze