Cukiniowe kajaki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jedno z moich ulubionych potraw, pyszne i lekkostrawne danie. Często gości na naszym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 młode cukinie
    20 dag mięsa mielonego z szynki
    pół czerwonej papryki
    pół cebuli
    kilka obgotowanych pieczarek
    mała salaterka kaszy kuskus (może być ryż)
    przyprawy
    olej

Cukiniowe kajaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i małą łyżeczką wydrążamy miąższ, posypujemy solą.
    2. Warzywa kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku wg uznania.Kuskus zalewamy wrzącą woda i zostawiamy by napęczniał, lub gotujemy ryż wtedy dodajemy pół woreczka do farszu. Wszystko mieszamy razem.
    3. Farszem napeł.niamy wcześniej przygotowane cukinie i zawijamy je w folię aluminiową. Pieczemy ok 1 h w 180st

Porady

Można dodać inne warzywa lub cukinię zastąpić bakłażanem, jeśli nie mamy alergii na nabiał można na wierzch dać żółty ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy