Cukiniowa zupa z kluseczkami kładzionymi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Super smaczna!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    1/4 selera
    8 cm pora
    20 dag cukinii
    1 łyżka oleju
    1 kostka rosołowa
    szczypta soli
    2 łyżki smietany 12%
    Kluski:
    120 g mąki
    1 jajko
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Cukiniowa zupa z kluseczkami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę i dodać kostkę rosołową. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Pora umyć i również dodać do garnka. Gotować do miękkości warzyw.
  • 2. W między czasie cukinię umyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż na długie plastry. Każdy plaster posmarować olejem i delikatnie posolić. patelnię grillową rozgrzać i kłaść plastry cukinii. Ugrillować. Rozłożyć ręcznik papierowy i na chwilę położyć plastry cukinii po zdjęciu z patelni. Lekko przestudzić. Pokroić w paseczki. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw.
  • 3. Śmietanę rozprowadzić w pól szklanki wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy.
  • 4. Kluski: W dużym garnku zagotować wodę. W misce mąkę dokładnie rozprowadzić z jajkiem i 2 łyżkami wody,żeby nie było grudek, Dodać jeszcze 4-5 łyżek i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Na bok łyżeczki nakładać ciasto i kłaść na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować około 2 minut. Przekładać na sito, odsączyć. Kluski przełożyć do miski i zalać gorącą zupą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować