Cukiniowa zupa krem

0 (0 ocen)

Pyszna kremowa zupa z chrupiącymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad.

Składniki:

  • 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju do smażenia
    1l bulionu warzywnego
    sól
    pieprz biały
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 szkl śmietanki 30%

    1/2 szkl oliwy z oliwek
    kilka listków bazylii

    garść prażonych pestek dyni

Cukiniowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki i zmiksować na gładki krem.
  • 2. Oliwę i bazylię zmiksować. Zupę przed podaniem podgrzać, po nałożeniu polać łyżką oliwy bazyliowej, śmietanką i posypać pestkami dyni. Można udekorować świeżą bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy