Cukinia zapiekana z mięsem, kuskusem, cebulą i lawendą

0 (0 ocen)

Pyszna. Warto spróbować.

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
    1 duża cebula
    400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
    150-200 g kaszki kuskus
    150 g sera żółtego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ziół prowansalskich
    szczypta suszonej lawendy (można pominąć)
    sól (ja użyłam morskiej z lawendą i nagietkiem Kamis)
    pieprz
    pęczek świeżych ziół (u mnie tymianek i majeranek)
    3 ząbki czosnku
    szczypta chili w proszku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinia zapiekana z mięsem, kuskusem, cebulą i lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia 1. Cukinię umyć, przeciąć na pół wzdłuż i łyżeczką wydrążyć środki (które dodajemy do farszu) wydrążoną cukinię oprószyć solą i odstawić by puściła nadmiar soku. Sok później z każdej sztuki zlać. Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju,dodać wydrążone środki cukinii i smażyć do odparowania soków, następnie dodać mięso, czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, chili, sól i pieprz. Smażyć tak długo aż wszystkie soki i woda odparują. Pod koniec smażenia dodać posiekane świeże zioła, lawendę i koncentrat pomidorowy.
  • Faszerowana cukinia 3. Kuskus wymieszać z mięsem, solidnie doprawić solą, pieprzem. Gotowy farsz nakładać w łódki cukinii. Skropić olejem.
  • Faszerowana cukinia 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 15-20 min. Ser zetrzeć na tartce, posypać zapieczoną cukinię i piec jeszcze 5 min aż ser się zapiecze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować