Cukinia zapiekana z kaszą i sosem bolońskim

4.51 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wspaniała zapiekanka z cukinii, kaszy gryczanej, sosu mięsno-pomidorowego, pod pierzyną sera i sosu beszamel. Pachnąca ziołami, złamana nutą przypraw korzennych, zdrowa, sycąca i wyjątkowo smaczna.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone (wołowo-wieprzowe lub z szynki): 400 gramów
    - cukinie (sredniej wielkości): 2 sztuki
    - pomidory (całe): 1 puszka
    - ser żółty (pełnotłusty lub mozzarella): 8 plastrów
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - oregano (suszone): 2 łyżki
    - przyprawa do piernika (lub mielony cynamon): 1 łyżeczka
    - papryka czerwona (słodka/w proszku): 1 łyżeczka
    - pieprz (czarny/mielony): 0.5 łyżeczki
    - sól: 3 szczypty
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - kasza gryczana (2 saszetki): 200 gramów
    - pestki dyni: 2 łyżki
    - papryka kolorowa (płatki/suszone/opcjonalnie): 1 łyżka
    SOS BESZAMEL::
    - masło: 3 łyżki
    - mąka pszenna (typ 550): 4 łyżki
    - mleko: 500 mililitrów
    - gałka muszkatołowa (mielona/nie więcej): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia zapiekana z kaszą i sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos beszamel: na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać mąkę, połączyć cały czas mieszając, aż nabierze złotego koloru. Wlać mleko, gotować na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką do ubijania, aż zgęstnieje (około 10 minut).
  • 2. W osolonym wrzątku ugotować kaszę gryczaną ( 15-20 minut).
  • sos boloński 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać (używam wieloczynnościowego robota kuchennego). Mięso mielone połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać sól, pieprz, oregano,paprykę,przyprawę do piernika,podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso zmiksować w blenderze z pomidorami.
  • cukinie 4. Cukinie umyć, obrać, pokroić w plastry.
  • zdrowa cukinia 5. Na rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyło się mięso dusić przez 5 minut cukinię.
  • cukinia-samo zdrowie 6. Głębokie naczynie żaroodporne posmarować lekko olejem, dno naczynia pokryć plastrami cukinii (resztę odłożyć, bedzie potrzebna).
  • zdrowa kasza+cukinia 7. Na cukinię wysypać połowę kaszy gryczanej.
  • zapiekanka samo zdrowie 8. Kaszę polać gęstym sosem bolońskim, na sosie ułożyć resztę cukinii, a na niej ponownie kaszę, sos boloński i plastry sera. Wierzch polać sosem beszamelowym. Zapiekankę posypać płatkami papryki i pestkami dyni.
  • zapiekana cukinia z kaszą itp. 9. Piec 20 minut w temperaturze 200-220 stopni C. Pamietajcie, że w tym daniu kalorie pochodzące z sosów rozkładają sie na osiem osób;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować