Cukinia z farszem drobiowo - jarmużowym

0 (0 ocen)

Lekkie danie mięsno - warzywne na letni obiad lub kolację.

Składniki:

  • 4 małe cukinie
    400 g mięsa z piersi kurczaka
    1 cebula (80 g)
    duża garść jarmużu (50 g)
    60 g startego sera cheddar
    2 płaskie łyżki suchej kaszy kuskus
    1 duże jajko
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz ziołowy
    1 łyżka oleju

Cukinia z farszem drobiowo - jarmużowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę lub siekamy w malakserze. Dodajemy jajko, niepełną łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego i mieszamy. Jarmuż płuczemy, osuszamy i siekamy w malakserze. Dodajemy do mięsa wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem cheddar i suchym kuskusem. Całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Cukinie myjemy i osuszamy, przekrawamy wzdłuż na połowy i wydrążamy gniazda nasienne. Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut, następnie osuszamy ręcznikiem kuchennym z wydzielonego soku.
  • 3. Cukinie napełniamy farszem i układamy w brytfannie wysmarowanej łyżką oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Od razu podajemy z dodatkiem surówki np. z pomidorów i ewentualnie z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy