Cukinia w półsłodkiej zalewie z kolendrą i papryką

4.5 (176 ocen)

Robiłam ją pierwszy raz i wiem jedno, ze zdecydowanie nie ostatni. Pyszna, zwłaszcza do kanapek i sałatek.

Składniki:

  • Cukinia (obrana i pokrojona w dowolny kształt)
    czerwona papryka (1-2 sztuki)
    ziarnka kolendry
    liść laurowy

    ZALEWA
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    1 łyżka soli

    na ok 3 kg cukinii trzeba ok 1,5 porcji zalewy
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w półsłodkiej zalewie z kolendrą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w dowolny kształt. Paprykę pociąć w drobne paski. Do każdego słoika wrzucić kilka kulek kolendry, liść laurowy a następnie włożyć cukinię uzupełniając papryką (dla koloru).
  • 2. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewać cukinię. Szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 15 min. Po pasteryzacji stawiać do góry dnem do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować