Cukinia po żydowsku

4.97 (175 ocen)

Mam wysyp cukinii w tym roku, więc zamykam ją w słoikach pod każdą postacią.

Składniki:

  • cukinia pokrojona (ok 2 kg)
    seler-korzeń i nać
    pietruszka-korzeń i nać
    2-3 marchewki
    cebulki
    ząbki czosnku
    ziele angielskie
    gorczyca


    ZALEWA
    2,5 szklanki wody
    pół szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, cebulę, pietruszkę i seler obrać i pokroić na kawałeczki lub grube plastry. Do każdego słoika wkładać kolejno na spód kawałki warzyw, ziele, kilka ziaren gorczycy, koper i po kawałku naci pietruszki i selera.
    Następnie układać pionowo, ciasno cukinie ale tak by się nie rozpadała.
  • 2. Z podanych składników zagotować zalewę i zalewać napełnione słoiki. Szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 10-15 min od zagotowania się wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować