Pomysł na szybki dwudaniowy obiad mięsno-warzywny. Najpierw podaje się makaron z sosem, a na drugie danie faszerowaną mięsem cukinię. Jestem pewna, że posmakuje również dzieciom.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg cukini (małe)
200g mielonego mięsa (najlepiej wołowo-wieprzowe)
50 g chleba lub bułki (bez skórki, może być czerstwy)
ok. 50 ml mleka
30 g startego sera typu parmezan
1 małe jajko
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
ok.1,5 l passaty pomidorowej
oliwa z oliwek
garść świeżej bazylii
dodatkowo:
krótki makaron (np.penne, rigatoni)
starty ser typu parmezan
Cukinia nadziewana mięsem mielonym w sosie pomidorowym (zucchine ripiene al sugo) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szerokiego garnka wlej passatę pomidorową. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i rozdrobnioną palcami bazylię. Przykryj i doprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszająć.
2.Cukinie umyj, każdą z nich pokrój na kawałki o długości o 6 cm i z każdego kawałka wydrąż miąższ (jeśli nie posiadacie nożyka do wydrążania, najlepiej to zrobić nożykiem). Wydrążony miążśż drobno pokrój.
3.Chleb namocz w mleku na ok. 5 min.W misce połącz mielone mięso z odciśniętym z mleka chlebem, pokrojony miąższem, dodaj starty na drobnej tarce ser, jajko, pietruszkę, przeciśnięty czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
4.Nadziewaj wydrążone cukinie i wsadzaj do wrzącej passaty. Jeśli pozostanie Wam mięsa uformuj małe pulpeciki i również wrzuć je do sosu. Gotuj przez ok 1 godz. od czasu do czasu mieszając.W ten sposób sos pomidorowy stanie się gęsty i nabierze smaku.
5.We Włoszech do sosu pomidorowego, w którym gotowała się cukinia gotuje się makaron, który je sie na pierwsze danie posypany startym parmezanem. Na drugie danie je się nadziewaną cukinię polaną sosem, podaje ją się ze świeżym chlebem.
Komentarze