Cukinia nadziewana

0 (0 ocen)

w letnim sezonie korzystam z bieżących warzyw

Składniki:

  • 4 cukinie, puszka kukurydzy, 15 dkg szynki, 3 pomidory, 3 łyżki posiekanych listków melisy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka posiekanych listków ogórecznika, 1 i 1/2 łyżki margaryny, piepprz, sól

Cukinia nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytych i osuszonych cukinii odciąć końce, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką, zostawiając ścianki centymetrowej grubości. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i razem z miąższem z cukinii drobno pokroić. Dodać 2 łyżki melisy, ogórecznik, pokrojoną w paseczki szynkę i osączoną kukurydzę. Wymieszać i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić łódeczki z cukinii, ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem, skropić stopioną margaryną, przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30 - 35 minut. Gotowe posypać pozostałą melisą. Podawać z bułką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy