Cukinia i korniszony pod kołderką z marynowanej marchewki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna zapiekanka - w sam raz na obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1200 g młodej cukinii
    500 g korniszonów - ogórki, cukinia, patisony (wszystko, co jest w słoiku - czosnek i marchewka także)
    650 g marchewki marynowanej (wg przepisu "Marynowana młoda marchewka")
    275 g twarogu tłustego
    200 ml śmietanki 18%
    1/3 szklanki wody (niekoniecznie)
    1 pęczek natki pietruszki
    1 opakowanie sosu myśliwskiego (35 g, na 300 ml płynu)
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    2 łyżki przyprawy do grilla
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

    olej do natłuszczenia blachy

Cukinia i korniszony pod kołderką z marynowanej marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cuk 1. Marchewkę gotować 20 min, odcedzić i pognieść. Wymieszać z twarogiem, śmietanką, przyprawami, sosem i ewentualnie z wodą - na jednolitą masę.
  • cuk 2. Umytą cukinię pokroić w cienkie plastry. Wyłożyć na natłuszczoną blachę (32 x 41).
  • cuk 3. Cukinię obłożyć plastrami korniszonów.
  • cuk 4. Na warzywa wyłożyć masę marchewkowo-twarogową.
  • cuk 5. Zapiekać 40 min (180 - 200 st. C). Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy