Ciekawy pomysł na obiad. Może być też formą przekąski, jeżeli użyjemy mniejszych, węższych cukinii. A środek??? Ładujemy to co mamy w lodówce :) Proste, szybkie i tanie danie.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mięsa mielonego
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, cukier, zioła prowansalskie
- ok 50 g ulubionego sera żółtego
Cukinia faszerowana mięsem zapiekana z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie myjemy. Kroimy w grube plastry (ok 5 cm), które wydrążamy zostawiając ok półcentymetrową otoczkę. Pierścienie delikatnie oprószamy solą i pieprzem, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
2.Pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek podsmażamy, dodajemy mięso. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy posiekany miąższ z cukinii. Wszystko razem dusimy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła.
3.Przygotowane pierścienie napełniamy farszem, delikatnie ugniatając. Zapiekamy w temp ok 180st C do momentu aż cukinia będzie miękka. Posypujemy startym serem i jeszcze przez chwilę zapiekamy. Podajemy z ulubionym sosem :) SMACZNEGO!
Komentarze