Cukinia faszerowana wołowiną i awokado

0 (0 ocen)

Smaczna propozycja na ciepłą przystawkę, kolację lub lekki obiad.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    300g wołowiny ( stek, antrykot)
    1 awokado
    150g sera feta
    1 papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    słodka mielona papryka
    majeranek
    rozmaryn
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
    szczypiorek do posypania





Cukinia faszerowana wołowiną i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wydrąż cukinie 1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki. Wydrążony miąższ przełożyć do miski razem z pokrojonym w kostkę awokado, fetą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną papryczką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  • wołowina 2. Mięso oczyścić z błonek i pokroić bardzo drobno (lub zmielić przez maszynkę). Z obu stron oprószyć, majerankiem, mieloną papryką, rozmarynem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, a następnie dołożyć mięso. Podsmażyć i ostudzone dorzucić do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać.
  • cukinie przed pieczeniem 3. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować wydrążone cukinie i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok.15-20 minut. Przed podaniem gotowe danie można posypać szczypiorkiem. Smacznego!


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy