Cukinia faszerowana warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy miąż ze środka. Przygotowujemy farsz. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Cebulę, paprykę, pomidory kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na grubym tarku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, paprykę, startą marchew i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowany ryż, pomidory ; doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Kamis. Dusimy dalej około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy całość.
2.Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem środek a następnie nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią.
3.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy cukinie około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy cukinie starym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10/15 minut. Można podawać z sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego.
Komentarze