Cukinia faszerowana warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon cukiniowy owocuje w pyszne dania z jej wykorzystaniem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 2 sztuki
    - ryż naturalny (1 woreczek ryżu): 1 opakowanie
    - marchew: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidor: 2 sztuki
    - papryka: 1 sztuka
    - koperek: 0.5 pęczka
    - ser mozarella: 15 dekagramów
    - przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (Kamis): 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy miąż ze środka. Przygotowujemy farsz. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Cebulę, paprykę, pomidory kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na grubym tarku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, paprykę, startą marchew i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowany ryż, pomidory ; doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Kamis. Dusimy dalej około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy całość.
  • cukinia faszerowana 2. Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem środek a następnie nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią.
  • cukinia faszerowana 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy cukinie około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy cukinie starym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10/15 minut. Można podawać z sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować