cukinia faszerowana mięsem mielonym (jak na gołąbki)

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Pyszna alternatywa dla gołąbków.

  • 30 min

Składniki:

  • duża cukinia,
    200-250 g mielonego mięsa,
    1/2 - 3/4 paczki ugotowanego ryżu,
    mała cebula,
    sól, pieprz, majeranek, czosnek, ew. słodka papryka lub przyprawa do mięsa mielonego

    szybki sos pomidorowy:
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
    ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
    mała cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
    sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym (jak na gołąbki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię przekroić na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć, połączyć z mięsem, ryżem i przyprawami. Nadzienie włożyć do łódeczek z cukinii, piec ok. 40 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw). Przygotować sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem polać upieczone cukinie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso mielone Mięso Ryż Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować