Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie i szybkie danie, a przy tym sycące.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    4 średnie cukinie
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 marchew
    3/4 szklanki kaszy jaglanej
    kulka mozzarelli
    2 łyżki świeżej natki pietruszki
    przyprawy: sól, pieprz, curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy nasionka i je wyrzucamy, następnie wydrążamy miąższ tak, by zostały ścianki grubości około 0,3 - 0,5cm. Miąższ zachowujemy.
    Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem.
    Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mozzarellę również ścieramy na grubych oczkach.
    Kaszę jaglaną prażymy około 2-3 minut na suchej patelni. Następnie przekładamy ją do rondelka, wlewamy 1,5 szklanki wrzątku, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Wyłączamy palnik i zastawiamy kaszę na kilka minut pod przykryciem.
    Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, następnie dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zetnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Na koniec dodajemy kaszę oraz natkę pietruszki i podgrzewamy całość kilka minut. Farsz odstawiamy z palnika, gdy trochę przestygnie dodajemy do niego połowę mozzarelli. Mieszamy.
    Wydrążone cukinie oprószamy solą, napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy odrobinę wody i zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy pozostałą mozzarellą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować