Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni razem z czosnkiem i pieczarkami drobni posiekanymi, odłożyć na bok.
Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego przyprawy, zioła.
Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę z pieczarkami, następnie sos ketchup.
Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.
Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.
Gotowym farszem napełniamy cukinię.
Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym lub pokroionym w drobną kosteczkężółtym serem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 40 min, a następnie ściąganmy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.
Porady
Do farszu można dodać drobno posiekaną paprykę koniecznie czerwoną.Potrawa zmieni smak i wygląd.
Komentarze