cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

  • 60 min

kiedy zrobiłam pierwszy raz wszyscy byli zachwyceni

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - ok 8 cukinii małych
    Farsz:
    - 0,7 kg mięsa mielonego
    - 1 butelka ketchupu 250ml
    - 2 duże cebule
    - 5 pieczarek
    - 20 dkg sera żółtego
    - pęczek zielonej natki pietruszki
    - czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinie przed pieczeniem 1. Cebulę pokroić w kostke i przysmażyć na patelni razem z czosnkiem i pieczarkami drobni posiekanymi, odłożyć na bok.
    Następnie przysmażyć mięso mielone, dodająć do niego przyprawy, zioła.
    Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę z pieczarkami, następnie sos ketchup.
    Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu.
    Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką.
    Gotowym farszem napełniamy cukinię.
    Posypujemy ją zieloną natką pietruszki i startym lub pokroionym w drobną kosteczkężółtym serem.
    Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 40 min, a następnie ściąganmy pokrywę i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu zarumienienia sie żółtego sera.

Porady

Do farszu można dodać drobno posiekaną paprykę koniecznie czerwoną.Potrawa zmieni smak i wygląd.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy