Cukinia- Dżem z galaretką

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

doskonały dżem do placuszków, deserów

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
    8 łyżek cukru
    2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe.
    3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    Ew jeszcze kilka kropel zapachu pomarańczowego lub cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Cukinia- dżem z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.Ja wybieram pierwszą opcję.
    Dodać do niej cukier i smażyć aż cukinia zmięknie i zgęstnieje.
    Wówczas dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia Dusić ok. 30 minut.
    Pod koniec dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i chwilkę poddusić.
    Gorącą masę nakładać do słoików. Zamknąć i pasteryzować ok. 7 minut 4 słoiki 0,5 litrowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować