2,5 kg cukinii
8 łyżek cukru
2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe.
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Ew jeszcze kilka kropel zapachu pomarańczowego lub cytrynowego
Cukinia- dżem z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa lub zetrzeć na grubych oczkach tarki.Ja wybieram pierwszą opcję.
Dodać do niej cukier i smażyć aż cukinia zmięknie i zgęstnieje.
Wówczas dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia Dusić ok. 30 minut.
Pod koniec dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i chwilkę poddusić.
Gorącą masę nakładać do słoików. Zamknąć i pasteryzować ok. 7 minut 4 słoiki 0,5 litrowe
Komentarze