CUKINIA ANANASOWA.

4.47 (151 ocen)

Pewnie wielu się wydaje, że cukinia i ananas mają niewiele ze sobą wspólnego. Też tak sądziłam, zmieniłam zdanie po skosztowaniu poniższej wersji cukiniowego przetworu.. Jakbym podjadała ananasy z puszki w lekko korzennej zalewie! Poezja.

Składniki:

  • 1 kg młodych cukinii (powinny być wąskie)

    2 szklanki wody (dałam jedną)
    szklanka soku z ananasa (dałam dwie - soku z kartonika)
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 goździki
    mała laska cynamonu
    skórka i sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia ananasowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ukinię obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki.
    Składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny, zagotowałam, włożyłam cukinię do wrzątku, ponownie zagotowałam. Lekko ostudziłam, dodałąm skórkę cytrynową (najlepiej w całości lub dużych kawałkach) i odstawiłam na 12 godzin.
  • 2. Po tym czasie wjęłam skórkę, gożdziki i cukinię, którą osączyłam na sicie. Przefiltrowałam zalewę przez gazę, aby nie było żadnego w niej bałaganu.
  • 3. Do wyparzonych słoiczków włożyłam cukinię, zalałam zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia.

Porady

Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować