Cukierki a'la Białe Michałki

4.5 (168 ocen)

  • 15 min

Pyszne, zaskakujące, uwielbiają je wszyscy i znikają bardzo szybko:)

  • 15 min

Składniki:

  • 150 g białej czekolady
    ¾ szklanki mleka
    50g masła
    1/3 szklanki cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    3 szklanki mleka w proszku
    100g pokruszonych herbatników
    1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
    kilka kropel wódki lub spirytusu
    ulubiony zapach do ciasta kilka kropel
    Polewa:
    100 g białej czekolady
    40 g masła
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukierki a'la białe michałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, jeżeli nie mamy możemy użyć zwykłej blachy, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, dodajemy mleko i masło, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować