Cukier puder o smaku różanym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Aromatyczny cukier z płatków róż pachnących. Idealny dodatek do ciast, deserów, napojów.

  • 10 min

Składniki:

  • 10- 12 sztuk róż pachnących, np dzikiej czy damasceńskiej
    230 g cukru krysztalu

Cukier puder o smaku różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dzika róża- płatki 1. Zrywamy róże w miejscu oddalonym od ruchliwych dróg, czy innych zanieczyszczonych terenów.
    Obrywamy białe końcówki, w których znajduje się goryczka.
    Rozsypujemy na papierze, odstawiamy do suszenia, z dala od słońca.
    Można suszyć w piekarniku, ale w 30- 40 stop. C.
  • płatki róży z cukrem- w słoiku 2. Przygotowujemy szklany, szczelny słoik. Myjemy, wyparzamy go. Suszymy.
    Wsypujemy cukier i płatki róż.
  • cukier z płatkami róż 3. Składniki lekko mieszamy. Zakręcamy szczelnie słoik.
    Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce.
  • cukier różany 4. Tuż przed użyciem, cukier mielimy w młynku lub rozcieramy w moździerzu.
    Cukier różany dodajemy do napoi, ciast, deserów.
    Smacznego :)

Porady

Czas przygotowania, jest podany bez okresu suszenia płatków róż. Cukier jest aromatyczny, ale musi być odpowiednio przechowywany. Doskonały do placuszków, ciast, napojów na zimno lub gorąco. Cukier osiąga aromat, po co najmniej 14 dniach od wykonania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy